Apróságok, amit jó ha tudunk...
Ha van még mit mondanod...
- Jóóóó reggelt Vietnáááám! – üvöltöttem a rádió piros "on line" lámpáján túl az éterbe ahogy minden egyes alkalommal felvezettem a műsort. Sosem titkoltam mennyire tisztelem és becsülöm azt a filmet, na azon kívül persze mindenki tudta hogy ha valakit becsülök is, tisztelni mást nemigen tisztelek.
- Hallottátok, hogy a madarak azt csiripelik hogy maaa.. a mi kedves és mélyen tisztelt.. egyesek szerint egészségesek és árvák pénzén gyarapodott vagyonától dagadó Mister William Corvinunk.. meglátogatta a maaajd tíz évvel ezelőtti kemény egy napos lakhelyét? Nem!?? Hát ez nagy hiba, mert néhány aranytorkú madarunk kiderítette, hogy a nagyrabecsült úrfi, nemcsak hogy látogatóba ment egy bizonyos hölgyeményhez – akinek a nevét, tudjátok milyen úriember vagyok, inkább nem árulnám el – de magával vitt egy bizonyos.. GYERMEKET! És igen, senki nem hallott rosszul vagy telepedett köd a fejére, egy kiskölyökről beszélek, aki vajon.. talán meglehet, hogy a mi nagyrabecsült Corvinunk ifjú palántája lenne!?? Hm-hm.. nem is tudom.. talán Mr. Corvinnak ideje lenne csomót kötni a ..*sípszó* Háááát MEGLEHET! De a mai műsor ezzel ért véget, most pedig átadlak titeket a híreknek, és a jövő héten ugyanitt, ugyanekkor és ugyanígy kivesézzük a veséiken ülőket! Addig is legyetek rosszak!– nyomtam ki az adás gombját a széles vigyor még mindig a fejemen rekedve és miután a szemközti dobozban Clara belekezdett a hírekbe, csak akkor engedtem ki a sóhajt, húztam le a mikrofont a fejemről és elfektetve az asztalon a tenyereimbe dörzsöltem a fejemet. Fáradt voltam. Nemkülönben minden nap. Folyton csak a rohanás.. az újság.. este a különféle események, mégis amikor megkaptam ezt az ajánlatot, eszemben se volt visszautasítani. Ki tudja, talán itt folytatódik tovább a karrierem! – álltam fel a székről és toltam vissza a helyére, ahogy egyetlen pillantást se vetve vissza még az ajtóból, nyílott az üveg és csukódott is a hátam mögött.
Már a város járdáin caplatva húztam le a fülem mögül a cigimet és toltam a számba, hogy alá is tüzeljek. Lassan lépkedtem. Mondhatni kellemesen, a Szerkesztőségben nem volt rohanás, a holnapi szám már kész, lassan esteledik, megint… mégis szükségesnek éreztem még egy utolsó pillantást vetni a cikkekre. Újságíró vagyok. Ki hinné! De nem is az a politikai, vagy unalmas, gyomrodbadumálós féle aki csak ül veled szemben, és akárcsak ő, te is elalszol mellette, én szerettem színesebben látni a világot! Drogok nélkül persze.. Na jóóó, azért volt már hogy becsúszott ez-az.. néha, alkalomadtán, de csak hogy élvezzük az életet, na meg.. hogy a fenébe beszéljek arról vagy kérdezgessek amiről úgy alapjában véve fingom sincs..
Hát… nem vagyok szent. De mutass már nekem egy embert aki az, ebben a városban. – sóhajtottam kellemeset és befordulva az undorító-sárga épületnél már löktem is be a szerkesztőség ajtaját.
- Üdv Peete! – dobtam oda a portásnak egy vigyorral is megküldve, fura egy figura volt, de mindig vigyorgott ha köszöntöttem, én meg.. hát az embereket szórakoztatni létezem!
- Hé, Delila, tetszett a cikked a női tangákról! Remélem majd nekem is bemutatsz párat személyesen! – emelgettem a szemöldököm nevetve csak útközben fordulva a tengelyem körül, de újabb két lépés.. három, és már benn is voltam a helyemen.
Zártam az ajtót. Vagyis zártam volNA.. ha Jim nem esik be azonnal közvetlenül az ölembe, azzal hogy a főnök hívat. Csak nem lehet nyugta az embernek.. – sóhajtottam megint, csak gyorsban eltekerve a cigimet és ha menni kell, hát menni kell.. – címszóval el is hagytam a terepet, félcsendesen kopogva a főnök vastag felirattal borított ajtaján.
- Gyere be.. – hallom a szigetelt üveg mögül, na meg látom is a szemüveges ábrázatot, én meg.. ha már hívnak belépek, ezért simán be is löktem az ajtót.
- Hívattál!? – dobtam le magam félkörívbe az asztalával szemközti kényelmes fotelbe, na jó, nem volt az annyira kényelmes, de ezt sosem mondtam el neki – kis híján csak a csülkeimet nem dobáltam fel az asztalra.
- Ahogy mondod. - jött a cseppet sem szívélyes válasz, amit nem kellett pontosítani, jól tudtam hogy valami baj van, vagyis visszavettem a lendületből és inkább ülőbe tornáztam magam.
- Valami gáz van? – ráncoltam a szemöldököm egy percig sem eresztve amíg valamit ki nem szedek belőle.
- A legutóbbi cikked.. a polgármesterről… volt akinek nem tetszett. – volt a hangja komor, mégis valahogy vészjóslóan csengett, hát hogy a jó fenébe csinálja ezt!? Mégis valahogy kíváncsivá tett. Pontosabban.. jól tudtam, hogy inkább nem kéne hogy annyira érdekeljen.
- Miről beszélsz!? Amikor azt írtam piszkos pénzekbe figyel bele a keze? – feszített a fejemen a vigyorom, habár megszokhattam már volna, hogy az ilyen mértékű fenyegetések nem vicc, annak a pasasnak az informátoraim szerint tényleg sokmindenbe ér a keze és nem biztos hogy szeretném egyszer fellógatva végezni valamelyik házfalon, vagy egy egykor volt rádiós-újságíró-plecsniként a tetőről fejelve az aszfalton. –
De hát így van.. nem igaz? – tehénkedtem vissza az előbbi pozícióba kényelmesen, a mellkasom előtt még a kezeimet is összefűzve. –
Az a fickó egy szarházi. Nyílt titok. Még ha bizonyíték soha nincs is ellene. – eresztgettem a mondandómat kellemesen, egy percig sem zavartatva magam milyen pereket is zúdíthat a fejünkre.
- Az lehet, de nagy ember és sok befolyásos ember a kegyeltje. - adta elő nem a lényeget, hisz a lényeget már úgyis tudtam. Perek..
blablabla.. tönkremegyünk..
blablabla.. bezárhatjuk a boltot
blablabla.. Mind vészjósló és beszari sületlenség.
- Nagy ember, kis farokkal! – vigyorogtam szélesen, csak erre a kellemes szóviccre felemelve a fejemet, de őszintén nem tudtam mit akar tőlem. –
Te engedélyezted a cikket, vagy nem!? Te voltál az aki bólintott, ne kend rám az egészet. – ültem fel aztán mégis, de egy percig sem voltam dühös vagy vádaskodó, kizárólag a tényeket közöltem. –
Szóval.. – rántottam mindkét vállat. –
Majd szóban bocsánatot kérek tőle.. – vigyorogtam megint, hisz mindketten jól tudjuk, annak a féregnek a közelébe kerülni nem csak hogy lehetetlenség, de már egyenesen vétek!
- Neee kattogj emiatt, még kiújul a gyomorfekélyed! – villantottam megint szikrázó vigyort legyintve és a székből is feltoltam magam. –
Bízd ide! Megoldom! – kacsintottam rá, azzal a szemem sarkából még láttam ahogy nem helyeslőn rázza a fejét, de ez egy percig se érdekelt. Nem fog kirúgni. Ebben biztos voltam. Túúúl sokan szeretik a cikkeimet hogy akár egy percig is megkockáztassa hogy kilökessen.
Ha nincs Rob.. nem fogy a lap.. – ismételgettem idióta hangnemben fejben, és az újabb vigyor felköltözve kacsintottam az új, alig pár napja idekerült dekoratív kis fércműnőre, aki dögös volt! Nagyoooooon! De sajna max a cipők osztályozásához értett. Hátt.. a világ sose volt tökéletes. De majd én azzá teszem!